Viksten: "Det har börjat lite knackigt för oss alla"

Viksten: "Det har börjat lite knackigt för oss alla"
Hampus Viksten | Foto: Privat

Det är dags för omgång fyra till helgen och redan på fredag möter Kramfors–Alliansen Selånger på NP3 Arena, en match som Hampus Viksten ser fram emot.

Hampus Viksten är en del av den backlinje som tidigare år (och även i år) byggt upp ett rykte om dess egen soliditet. Under Bockarna bruse-temat "ingen kommer här fram" har ytterbacken alltid stått för stabila insatser och gett Kramfors–Alliansen en trygghet i de bakre leden.

När han inte agerar vindsnabb ytterback pluggar han till lärare i Umeå i idrott och matematik, och tillhör således den grupp av spelare i laget som sätter föreningen i första rummet, men som återfinns i Umeå, och representerar Kramfors–Alliansen. Det hjälper förstås att ha det lätt för pluggandet när man pendlar i den mängden.

– Jag har haft det lätt för mig. Jag kan inte säga att jag är den som lagt mest tid, men när jag väl tagit mig tiden så har det gått bra och enkelt, konstaterar Viksten.

Säsongen hittills har inte gått på räls även om man tagit poäng i två av tre matcher hittills, och var på vippen att ta poäng i matchen mot Dvärsätt trots att man spelade merparten av matchen med tio spelare.

– Det har börjat lite knackigt för oss alla, men vi har ändå fått med oss poängen. det är väl en styrka i sig. Jag tycker att vi gör en bra insats mot Dvärsätt också utefter hur matchen utvecklar sig, men det är klart att det blir tufft att spela med tio man i en dryg timme. Trots att vi är en man mindre så tycker jag att vi ganska bra koll på dem, det är klart att de kommer ha bollinnehavet, men jag tycker det ser ganska lugnt ut ändå. Det kändes som att vi kunde luckra upp dem även med tio man och det fanns ändå farligheter, säger han.

Hampus Viksten är inne på sin femte säsong i a-laget och har under perioden noterats för 70 seriematcher med klubben. På dessa matcher har han dragit på sig totalt tre gula kort. För att vara försvarsspelare så är det något av ett unikum och påminner närmast om den förre Bayern München-backen Philip Lahm som gick en hel säsong utan att dra på sig en enda frispark. För övrigt bara en av flera likheter med mellan Lahm och Viksten.

– Jag är väl inte den som är mest brysk. Jag tar väl korten när det behövs om det skulle vara en kontring eller så, i övrigt är jag väl ganska snäll på plan. Jag spelar tufft men schysst, och det visar sig väl också när man inte får så många varningar, säger han.

Foto: Privat

Viksten är inte bara fotbollsspelare sedan barnsben. Han har också en karriär som framgångsrik ungdomsspelare i hockey. Då var han en målspruta utav Guds nåde för att nu mer vara en stabil back, hur gör man den övergången?

– Jag var offensiv i fotboll innan också, men sen så kom jag med i distriktslaget och då är det väl ett återkommande fenomen att man blir omskolad och då var jag en av de som blev ytterback i ÅFF. Eftersom jag blev ytterback där så ville ju de att jag gärna skulle spela ytterback i klubblaget också. Då blev det att jag blev ytterback eller mittback under tre år, säger han.

Nu väntar säsongens andra bortamatch, och det mot Selånger på NP3 Arena. Selånger har rivstartat säsongen med tre raka vinster, och inte minst Kalfa Kargbo som stått för fyra mål på tre matcher i inledningen.

– Det blir en tuff match. De har startat bra i år igen och de var bra ifjol också. Det blir en rolig match, det är alltid roliga matcher mot bra lag. Om vi gör det vi ska så kommer det nog sluta bra. Jag har ingen vidare koll på dem, men det kommer bli en tuff match, men inte någon omöjlig match på något sätt, konstaterar Viksten.

Notera matchstart klockan 20:00 på Np3 Arena i morgon, fredag.