Rådsäter tror på vinst mot Obbola

Rådsäter tror på vinst mot Obbola

Under söndagen är det dags för hemmapremiär i Division 3 mellersta Norrland för Kramfors – Alliansen. Det är Obbola IK som kommer på besök, nykomling i serien för i år.

Kramfors har inlett serien trevande spelmässigt, fantastiskt poängmässigt. Man vann premiären mot den tippade toppkandidaten Anundsjö med 0-1 utan att imponera, vilket är imponerande i sig. Nu är det svårt att veta vad den segern egentligen var värd efter att Anundsjö förlorade mot Selånger under fredagen. Inte nog med att man förlorat sina två första matcher, man står hittills mållösa i serien. Det var kanske i grundtipset innan seriestarten.

Kramfors stod för en en bra insats mot Gottne i veckan när man föll med 3-0 i DM-semifinalen. inte minst defensivt. Det kan man tacka det nya mittlåset för. Trots att man har minimalt med speltid tillsammans hittills så har Labib Al Salem och Johannes Thelin redan format ett formidabelt mittlås och partnerskap. Man skulle vilja döpa dem till “brovakterma” för de släpper inte igenom någonting där på varsin sida av Höga Kusten-bron. Däremot kan det finnas lite smolk i bägaren redan till match två av serien. Under fredagsträningen saknades Al Salem på banan. Han stod på sidan och servade laget med vatten. Han var en smula förtegen om vad det handlade om, men källor gör gällande att det rör sig om en underkroppskada och att han avstod träningen av försiktighets skäl. Det vore ingen katastrof i det kortare perspektivet, men i det längre perspektivet blir det problem. Labib Al Salem är förmodligen, vid sidan av de dopade värvningarna i “Real Kuben”, kanske det bästa förvärvet i hela serien.

En som däremot inte avstod träningen under fredan var Rasmus Rådsäter som med tillförsikt pratade om det som varit och det som väntar laget kommande omgång.

– Det är kul att vara igång, det har varit upp och ner, men det känns som det blir bättre och bättre för varje träningsvecka, säger han om den gryende formen.

Matchen mot Gottne var ett fall framåt även om det blev förlust med 3-0, även Rådsäter ser att det finns saker att ta med sig inför fortsättningen.

– Jag tycker att vi gör det bra. Vi håller den strukturen som vi vill länge. Det är ett bättre lag och de kommer till fler chanser, men inte så farliga. Sen när vi tappar in det där första målet så kommer orken i kapp oss, man känner sig lite slut och trött. Sen gör vi lite byten och får lite rotation. Över 90 minuter tycker jag att vi gör en bra match, säger han och förklarar seriepremiären.

– Det var en klassisk seriepremiär. Anundsjö borta, det är derby. Jag tror det sällan blir finlir i sådana matcher. Vi gör det bra mot ett bra lag, det är samma sak där, vi håller tätt bakåt och gör mer mål än dem. Då vinner man matchen, konstaterar Rådsäter.

Klok logik ändå.

Nu väntar en osäker uppgift. Nykomlingen Obbola kommer på besök och i vanliga fall så skulle man kanske ta det med en klackspark, men gör man sin “due diligence” så vet man att det här blir allt annat en enkel match som bara städas undan. Obbola slog sig ihop med lokalkonkurenten IFK Holmsund ifjol och dansade sig igenom Division 4. Som om det inte vore nog så utnyttjade man att Sandvik IK lade ner sin herrverksamhet som förra säsongen höll till i Division 2. Därifrån har man hämtat inte mindre än fyra spelare, sen har man blandat med annat smått och gott också:

 • Andreas Ljung, Sandvik IK
 • Elis Karlsson, Sandvik IK
 • Anton Larsson, Sandvik IK
 • Natanel Bjölner, Sandvik IK
 • Ushinidi Kashindi, Thorengruppen
 • Mustafa Dogan, Mariehem (målvakt)
 • Oskar Ivars, Guif
 • Kevin Söderman, Bureå
 • Eriv Nelin, Sundsvall
 • Excell Mulumederwa, Umedalen
 • Ludvig Larsson, Umedalen

Rasmus Rådsäter är emellertid inte oroad och fokuserar mer på den egna insatsen och de förberedelser man haft under den gångna veckan.

– Jag tycker att det känns bra. Vi har haft en bra träningsvecka. Det är viktigt att få till det som vi tränar på. Dacian (tränaren red.anm.) är väldigt bra på att förklara hur han vill ha det och då ser man ju också syfte med det som vi gör. Vi har en bra grund idé och sen tycker jag att det blir det (variation) också. Sen kan vad som hest hända under matcher och då får man väl anpassa sig lite, påpekar Rådsäter.

Det är klart Rådsäter har rätt. Fokus ligger på vad man själv gör som lag och det man med säkerhet vet är att även om anfallsspelet hittills har mer att önska så har man chans att vinna varje kväll med försvaret. Nu återstår det att se vad är för lag Dacian Dacin ställer på banan. Hittills har det varit lite samma melodi, om man nu har alla tillgängliga. Det som man därmot behöver göra är att skapa mer utryme centralt för Hampus Sjödin. Han gör laget bättre ju mer han får ha bollen, och de senaste matcherna har det varit för lite av den varan.

Jag tror att kan man komma upp i samm arbetsinsats som första timmen mot Gottne så är det ett fullgott recept till vinst. Gör man en sådan platt insats spelmässigt som man gjorde mot Anundsjö (som i dagens ljus inte känns som samma merit som då) så kan man lika väl gå på en poängförlust. Notera, poäng förlust. Jag tror inget lag kommer dansa in på IP och ta alla tre poäng den här säsongen.

Obbolas försäsong har däremot sett lite grå och tråkig ut med bara en vinst. Seriepremiären förlorade man med 1-0 mot Dvärsätts BK. Det skriker heller inte så där högt så man kissar på sig, men man får lyfta ett varningens finger och ta lite konstruktiva råd från experterna, ni vet sådana som spelade premiären. Som Rådsäter. “Det var en klassisk premiär” och i morgon är det en ny match med helt nya förutsättningar. Det vi däremot kan vara ganska säkra på är Obbola inte är ett lag man pissar på ryggen och låtsas som det regnar.

Avspark 14:00 på Kramfors IP, Kramfors – Obbola.