Thelin: "Kramfors är min förening"

Thelin: "Kramfors är min förening"

På planen är han en dominant och rutinerad härförare och dirigent. På sidan av planen en ödmjuk, inkännande och uttrycksfull medmänniska. Johannes Thelin börjar bli en ålderman i sammanhanget efter ha spelat på den här nivån och högre upp i seriesystemet de senaste 14 åren. Nu stundar seriepremiären för karaktärsspelaren Johan Thelin.

Idag gör han sig redo för ännu en premiär och det i ett derby mot Anundsjö på Skyttis som ser ut att bli en kylig historia kryddat med lite snö dessutom. Uppladdningen har bestått av sedvanlig försäsongsträning, men också en resa tillsammans med lagkamraten Hampus Sjödin för att fira en annan Kramfors-bekanting.

– Ja, precis. Jag och Hampus har varit i Amsterdam och firat Pontus Larsson som fyllde 30 tillsammans med ett gäng andra grabbar. det var mycket trevligt, berättar han.

Åter till fotbollen. Johannes Thelin är känd för att vara en hårdför, men schysst spelare. Det är hans varumärke. Därför sticker säsongen 2022 som nykomling med Kramfors-Alliansen ut. Under säsongen drog han på sig tio gula kort, vad var det som egentligen hände?

– Det var galet faktiskt. I efterhand var det lite kul för på Ångermanlands sida såg det ut som att jag bara hade ett gult kort, de hade inte tagit höjd för att någon skulle komma upp på tvåsiffrigt, säger han och skrattar.

– Det var en mycket märklig säsong. Jag åkte på några varningar rätt tidigt på säsongen. Det var ganska tydligt att domare går in och kollar “vilka det är som har mycket gula kort i laget, okej men då håller vi lite extra koll”. För det spelade igen roll vad jag gjorde, jag åkte på allt möjligt. Jag tror jag hade två gula de tre första matcherna som många inte höll med om senare, berättar han.

Johannes är en Kramfors-kille från första början, men har varit ute på äventyr och spelat på en högre nivå med Gottne. Från den tiden finns det en hel del han tar  med sig in i rollen han nu har i Kramfors.

– Jag drog dit (Gottne red.anm) på grund av en flytt till Umeå. Det var en spännande tid. Vi började ju i Division 2 och jag fick vara med och bygga det egentligen. Vi tog steg varje säsong från att ha varit nykomlingar till att bli ett stabilt lag i Division 2. Den tiden, av att möta bättre spelare, gjorde ju att man utvecklades hela tiden. Det var många roliga år med väldigt små medel som nykomlingar till vad det sen blev, säger han.

– Kramfors är ju min förening, om man säger så, men jag hade fyra jättebra år där i Gottne, understryker han.

“Föreningslivet är så mycket mer”

Nu är han visserligen äldre men befinner sig i en lite liknande situation som med Gottne. Han är en spelarna som ska bidra till stabiliteten i ett ganska ungt lag som försöker etablera sig och som har ambitioner, och som i likhet med Gottne gör det otroligt bra med så små medel.

Om någon får för sig dumheterna att ifrågasätta om Johannes Thelin har passion för det här och för föreningen han representerar så är det dumstruten som väntar. Han är nämligen bosatt i Umeå sedan ganska länge men sitter alltså och pendlar till Kramfors för träning och match. Om det inte är passion så vet jag inte vad det är längre.

– Jag bryr mig verkligen om föreningen. Jag sätter ett värde i att representera Kramfors. Nu när man är äldre så kan man visa hur man värderar sin förening och vad man kan bidra med, och hur man jobbar för varandra. Nu kansske jag låter jättegammal när jag säger att det inte finns samma känsla för föreningsliv bland de yngre killarna. Där tror jag att jag hjälper föreningen med de yngre och de äldre spelarna, förklarar han.

När man lyssnar till passionen och angemanget kring föreningslivet så är det inte svårt att dra paralleller med den vision som Mats Falck har haft för Gottne.

– Det är det jag vill stå för. Självklart vill man vara med ute på plan och bidra, men föreningslivet är så mycket mer än just de 90 minuterna. Skapar man en god stämning så är jag är helt övertygad om att det kommer resultat på sikt för föreningen. Trivs man så vill man som spelare vara kvar i föreningen, det blir lite ringar på vattnet, säger han.

Johannes Thelin är en ambassadör för Kramfors som stad som inte går att köpa för pengar. Vi vuxna kan imponeras av mycket här i livet, men att se en person brinna så för sin klubb och för sin stad tröts att han själv inte bor kvar längre är inspirerande. För att inte tala om vilken ikon han är för den yngre generationen som mer eller mindre ger honom kultstatus i en kommun som verkligen behöver något positivt att sträva efter.

Tillbaka till det sportsliga. Kramfors mönstrar i stora delar samma lag som ifjol med några undantag, Man har fått behålla stora delar av backsidan som redan ifjol var en stark instans, och man har fått bygga på den med kompetens i form av Labib Al Salem.

Var laget står är knivig fråga eftersom det matchats sparsamt på försäsongen så svaret på den frågan kan mycket väl komma i dagens premiär.

– Vi har stommen kvar om vi kollar rent spelarmässigt. Jag tror att de som tittar på oss kommer få se ett lag som vill äga bollen mer och spela med en högre risk i uppbyggnadsspelet som förhoppningsvis ska göra att vi lyckas med det. Vi har fått in en fin värvning i Labib (Al Salem red.nam) som jag tror kommer vara jättebra för oss. Vi har kanske lite färre alternativ offensivt men jag skulle säga att kvalitén på startelvan och spelarna därikring är lik bra som i fjol, resonerar han.

Nu väntar en snöig och kall premiär på Skyttis IP mot antagonisten Anundsjö som sett intressanta ut på försäsongen.

– Det är alltid tuffa fajter mot Anundsjö. Det är ett derby och det är premiär, och det är speciellt att det just är Anundsjö. Det är det absolut viktigaste derbyt Kramfors haft fem senaste åren. Det verkar bli snö och kallt, och som alltid när vi pratar om en premiär. Nyckeln blir att vinna sin match i matchen.

Hur slutar det?

– Anundsjö verkar ha förstärkt bra och gjort en bra försäsong. Det kommer vara små marginaler som avgör. Det blir en tät match, avslutar han.

Fotnot: Matchen spelas på Skyttis IP med avspark klokan 19:00. Matchen sänds via Tidningens Ångermanland där det krävs ett betalkonto för att se den.

 

 

Johannes Thelin | Stats

ÅRTÄVLING OCH LAGMATMÅLSTRASSSTAINBUTB
2023
Div 3 Mellersta Norrland, herr 2023
14204 (3)001400
2022
Div 3 Mellersta Norrland, herr 2022
181010 (10)001800
2021
Div 2 Norrland, herr 2021
26005002604
2020
Div 2 Norrland, herr 2020
10102001001
2020
Svenska Cupen 2020/21 omg. 1-2
100000100
2019
Div 2 Norrland, herrar
24114002401
 Gottne IF
18004001801
 Kramfors-Alliansen
611000600
2019
Svenska Cupen 2019/20 omg. 1-2
200000200
2018
Div 2 Norrland, herrar
25302002321