"Slaget om den egna identiteten"

"Slaget om den egna identiteten"

Idag är det matchdag.
Det är alltid en speciell känsla när man har en viktig match som väntar.

Nej, jag pratar inte om Arsenal – Bayern, även om det som livslångt Arsenal-fan är en kittlande match. Jag talar om DM-semifinalen mellan Kramfors och Gottne. Man känner i hela kroppen att det är matchdag. Då ska vi inte heller glömma att Remsle tar emot Domsjö i damernas DM-semi. I morgon brakar det vidare med Älgarna – FV för herrarna och Kramfors-Själevad på damsidan.

Men för nu ska vi fokusera på på dagens huvudmatch; Kramfors – Gottne.

Båda lagen har begått premiär. Kramfors tog tre blytunga poäng i derbyt mot Anundsjö trots att man gjorde en generellt sett dålig insats, det säger något om grundstommen, och om hur försvarsspelet sitter i själen på det här laget. Gottne har fått den sämsta uppladdningen som kan tänka sig. Först den avbrutna seriepremiären mot Boden, och sen hemma premiären mot Team TG, där man inte fick det att fungera.

Så vad måste vardera lag få att fungera för ett lyckat resultat ikväll?

Först och främst måste man understryka att Gottne säkerligen skulle kunna komma undan med en halvdassig insats ikväll, och med halvdassig menar jag att man skulle kunna spela som man gjorde i lördags och vinna. För även om det fanns mycket övrigt att önska så var insatsen inte dålig rakt igenom, det fanns gott om ljusglimtar. Jag sprang på TG på McDonalds efteråt där de gjorde månadens största beställning (och av någon anledning valde de flesta nuggets), men ännu viktigare än det var att de spelare jag pratade med kände att de kom undan ganska lindrigt och var väldigt tacksamma över poängen, och öste beröm över Gottne. Det säger en del om insatsen. Den var inte det spelarna och ledarna önskade, men ändå tillräckligt för att skaka ett Team TG som ska slåss i toppen, och rent av vinna serien.

Så vad är det Kramfors ska se upp med?

  • Kantspelet – Isak Pudas är fenomnal på kanten och driver ofta hårt på sin kant. Otroligt hård i kropp och spelsätt, tar smällar och studsar upp som antilop. Påminner om en duracellkanin, det spelar ingen roll vad du gör så fortsätter han.
  • Den centrala offensiva linjen – Vi fick se en del av det mot TG med Dellkrans och Hugo Svensson, kan spetsa till det lite så är det här livsfarlig kombination.
  • Mr Mack. Man ska aldrig överkatta en tränare, men heller inte underskatta. Mackenzie Ward tillsammans med Mats Falck är nog den mest homogena och ödmjuka tränarduo jag mött. De håller på att koka ihop något. I de tidigare matcherna har vi sett hur de inte har några problem med att förändra saker snabbt om det inte funkar.
  • Ovanmämda Hugo Svensson. Han behöver bara en chans och har potentialen att springa sönder Kramfors-försvaret. Problemet som Kramfors står inför är att man har dels yttrar som kan springa sönder korridorerna och dels Hugo Svensson som kan dra isär försvaret.Och man kommer att bli tvungna, om inte välja, så prioritera,

Vad ska Gottne se upp med?

  • Kramfors vill spela med mycket bollinnehav och passninsgorienterat, men man får nog acceptera att man inte kommer vara det bollförande laget i den här matchen. Istället får man förlita sig på sina kontringar. Om Gottne nu trycker på så kommer det öppnas ytor mellan mittfält och backlinje, den som vinner den ytan kommer gå segrande ur den här striden, alldeles oavsett bollinnehav.
  • Hampus Sjödin, Mr Reliable. han är visserligen matchotränad, men jag väljer hellre en matchotränad Sjödin än vilken annan mittfältare som helt på den här nivån. Med honom i truppen så är det ett lag med högre pondus och självförtroende.
  • Fasta situationer. Ovannämnda Sjödin har en av treans bästa frisparkar och med tanke på vilka problem Gottne hade i just den spelformen senast så kan det mycket väl bli ett dödligt vapen från Kramfors sida.
  • Försvarsspelet. Det här är lagets Alfa och Omega, deras signum, deras allt. Storm eller skolsken så funkar den här försvarslinjen med Johannes Thelin likt Kung Leonidas själv (En 300 referens, googla youngsters). Det ger dem förutsättningar att vinna varje match, och med en uppgraderad målvaktssida så har den blivit om möjligt ännu starkare.

Kramfors chans i den här matchen bygger på två saker. Det ena är att man inte sätter sig försvarsställning från start. Man fixar att spela 90 minuter försvarsspel i trean men man gör det inte mot Gottne som har alldeles för skickliga spelare för att luras in i det spelet. Det andra är effektiviteten. Mot Anundsjö såg vi hur Rasmus Engström hade kunnat döda den matchen efter en minut, men det skulle krävas många chanser innan man lyckades göra mål. Återigen, mot ett Divison 3-motstånd får man kanske en handfull chanser, mot Gottne blir det kanske en chans. Då är det ju toppen om förvaltar den chansen.

Gottne har den här matchen i sin hand, men den kan enkelt glida ur samma hand. Mot TG hade man en handfull A-chanser som man brände. Man kommer inte få så många A-chanser idag utan det gäller att effektivisera om man vill spela den där drömfinalen mot FV.

Känslan är ändå att det inte blir någon mellanmjölk idag. Antingen har vi 0-0 efter fulltid eller så blir det ett sjuhelvetes målkalas. Finns bara ett sätt att ta reda på det.

Avspark 19:00, Kramfors IP, idag.