"Ska det bli lite lugn och ro nu då?"

"Ska det bli lite lugn och ro nu då?"

Det är fredag och det är en helvetes massa matcher på gång. Matchen som trots allt väcker mitt intresse mest är Kramfors mot Björna på IP Ikväll.

Den gör det för att det känns som att Kramfors-Alliansen börjar komma närmare ett lugn nu efter allt som hänt de senaste veckorna. Man måste vara ärlig och säga att den här turbulensen efter Dacins avsked varit mer påtaglig än vad man kanske hade tänkt sig, åtminstone sett från utsidan. Allt detta har sammanfallit med många avstängningar och skador. Det är ingen helt lätt situation som man hamnat i, men det känns som att man kanske börjar närma sig någon sorts ljusning.

Man kan konstatera att man den här säsongen spelat en seriematch med ordinarie mittlås. Det kan kännas som att man tjatar mycket om det här, men jag skulle vilja påstå att man hade kunnat ta poäng av Kubikenborg, eller åtminstone ökat chansen procentuellt, om man haft både Labib och Johannes Thelin i form och skadefria. Det är inte så att ersättarna är odugliga på något sätt, men det är fortfarande ett tapp på tillräckligt många procent som gör en väldig skillnad i specifika situationer.

På tal om ersättare, Oskar Höök är nu ett minne blott. Han har gjort sin sista match i Kramfors-Alliansen, åtminstone för den här gången. Han har åkt hem till Värmland och var dessutom skadad, men vilken räddare i nöden han var och vad bra han gjorde det.

Jesper Viklund har varnat ut sig och spelar inte ikväll mot Björna. Jesper Nordlander ersätter. Låt oss stanna upp vid Jesper Nordlander en stund. Han skulle inte spela fotboll den här säsongen på grund av att han helt enkelt ska bli snut och fotbollsspelet funkar inte med den utbildningen. Däremot har han funnits med vid flera tillfällen och spelade band annat mot Kubikenborg. I helgen skulle han egentligen på Brännbollsyran i Umeå, men när klubben kallade så släppte han det och spelar alltså matchen ikväll. Den typen av föreningskärlek är det som bygger den här typen av föreningar. Det värmer hjärtat alldeles oavsett vilket lag man har sina sympatier hos.

Rasmus Rådsäter är fortsatt avstängd och verkar inte heller helt kry rent fysiskt. Frågan är om han gjort sin sista match från start den här säsongen? Efter intåget av Patric Kallin, när nu Rasmus Engström och Sergiu Mocanu är tillbaka samtidigt som Nahom Jaban Mahari tillsammans med Victor Lindfors sköter kantspelet ypperligt, var ska han få plats? I min bok är han inte ett startalternativ konkurrensen.

Matchen mot Bergs var så kallad "sub par" i golftermer. Det var en prestation under det som är satt som standard. Man kan förstås skylla på skador och avstängningar (vilket säkert bidrog) men standarden var ändå under det man kan förvänta sig. Då var det ändå ett kvitto att man får med sig en poäng på tilläggstid. Patric Kallin visade också vilken klass han besitter, visserligen ringrostig men ändå ett element som kommer bli sjukt viktig för Kramfors.

Som vanligt saknar man sitt mittlås i den här matchen mot Björna, men både Thelin och Labib kan vara tillbaka till nästa helg. Jag satt i konspirationsteorier när Johannes Thelin blev skadad samma vecka som Elitloppet gick, men det hade jag inget för. Han var inte ens där. Labibs rehab har gått bra och det finns en chans att han spelar nästa helg, men det finns också en risk att vi inte ser honom förrän efter sommaruppehållet.

Jag skulle vilja se Joakim Gradin i mittlåset ikväll. Med ett så starkt mittfält så har man råd att peta ner honom, kanske tillsammans med erkänt duktiga Hampus Viksten.

Björna å sin sida upplever en positiv uppgång efter en bedrövlig vår. Ett ganska brunkigt gäng som är farliga på fasta situationer och som tog sin första vinst för säsongen mot Obbola. Det är mer än imponerande faktiskt. Obbola är faktiskt ett lika brunkigt gäng som Björna så att man kan besegra det laget (som Kramfors hade förtvivlat svårt mot) är en stjärna i kanten.