Falck: "Vi ska vara en samhällsaktör"

Falck: "Vi ska vara en samhällsaktör"
Mats Falck | Foto: Blå & Vit Fotboll

Har du hört vaggvisan som den lilla fågeln som inte kunde? Den handlade defintivt inte om Gottne och de eldsjälar som driver verkligehetens Åshöjdens BK. Häng med i ett samtal med den av halvan av eldstjälar som en gång i tiden inte kunde se bortom Division 4. Möt Mats Falck, en av Gottnes starka män. 

I helgen hade Gottne IF premiär i Division 2 mot Boden. En match som sedermera blev en riksnyhet till följd av de häftiga vårvädret som den här dagen kom i form av snöfall. Domaren gjorde bedömningen att matchen skulle avbrytas och Gottne fick bege sig hem utan resultat, eller ersättning. Lokaltidningarna gjorde flersidorsstoff av händelsen och så sent som under torsdagen skrev Norrbottenskuriren om den uppksjutna matchen och dess eftervärkningar. En vecka har nästan passerat och ännu har inte Örnsköldsviks egen Allehanda skrivit en stavelse om det som hela fotbollssverige pratade om. Däremot har man hunnit med att skriva en handfull artiklar om Friska Viljors premiärförlust med 0-6 i Fotbollsettan. Att det råder en obalans i rapporteringen är en nyhet som verkar stämma in på det flesta ställen, med undantag för Sundsvastidning som frekvent skriver den lokala fotbollen.

– Det var så tydligt nu när vi spelade vår premiär som blev uppskjuten på grund av töväder. Kuriren ringde och intervjua mig om den matchen idag igen (torsdag, matchen spelades i helgen. red anm.). Medan Allehanda inte skrivit en rad om det, säger Mats Falck som heller inte låter särskilt överraskad.

Tittar man på klubbarna som återfinns i Gottnes serie så ska det i praktiken vara omöjligt för Gottne att kunna tävla på samma villkor som dess<. Det påminner lite om Östersunds mycket överraskande framgångar i Europa League 2017. Det skulle liksom inte vara möjligt, men det var en säsong och sen började raset och det ekonomiska efterspelet. Gottne har mot alla odds stått pall och varje år blivit lite bättre, men hur är det egentligen möjligt?

– Vi är en liten, liten by och klubb. Vi är 190 invånare som bor i byn. Vi har alltid varit en division fem – och division sex-förening. Det var väl egetligen för tio år sen som jag och Jens Lilja försökte göra en lite mer seriös satsning.  Vi har aldrig sagt att vi ska vara en elitförening utan varit lite rundare där. Vi har sagt att vi ska vara en samhällsaktör. Vi tog mycket ansvar 2015 när flyktingvågen kom och vi har fortfarande ett stort samhällsengagemang där vi bedriver nattfotboll, både i Örnsköldsvik och Bredbyn, berättar Mats Falck.

Utmanande spelarrekrytering

Så man behöver alltså inte stänga in sig och vara en sluten verksamhet för att få framgång. Det tycks fungera alldeles utmärkt med att vara en schysst grupp människor som gör något tillsammans.

– Vi har hittat vår grej som vi tror på, som funkar bra, som är roligt och som vi får tillbaka något av. Vi måste visa att vi är oumbärliga i den roll som vi har. Sen har vi inte det så väl förspänt som exempelvis Friska Viljor som får i princip spelare slängd till sig. Vi måste hitta andra vägar, det gäller att locka hit spelare kanske genom jobb. Det gäller att hitta en helhetsbild och sen att hitta rätt spelare, menar han.

Att spela rekryteringen är en utmaning för alla klubbar är ingen hemlighet. 2022 släppte Svff (Svenska fotbollsförbundet) en rapport om hur de svenska klubbarna mår ekonomiskt och konstaterade att man hade en spelaromsättning för över 440 miljoner svenska kronor. Varje transferfönster på 20-talet har genererat över en miljard pund och summan bara växer och växer för varje år. Det här leder förstås till ringar på vattnet i negativ bemärkelse när det kommer till spelarrekryteringen på lokalnivå också. Det är billigare att satsa på en ung spelare som eventuellt har potential för en storklubb än att i förlängningen potentiellt gå miste om en spelare. Därför har klubbar som i sammanhanget inte känns så stora, som Friska Viljor, ett klart övertag i spelarrekryterimgen i länet. Precis som GIF Sundsvall har i andra änden av länet. 

För Gottne innebär deras psoition i näringskedjan en hög spelaromsättning. Det är dels ett kvitto på en alldeles biljant verksamhet, men också att man inte kan matcha de större klubbarnas ekonomiska muskler. Det leder i sin tur till att man tvingas värva, och värva, för att få ihop ett slagkraftigt lag. Något man onekligen lyckats med trots att Gottne knappast kan klassas som en världsmetropol.

– I år har vi värvat in 12 spelare. Det är i den omsättningen det brukar vara på 18-20 spelare, så det är tio till tolv nya spelare varje år, säger han.

I år är det dessutom varit en extrem situation då Gottne, med stor medvetenhet, gått igenom en frivilig genarationsväxling. För några år sen kom exempelvis Johannes Thellin till klubben (som nu återfinns i Kramfors-Alliansen). Nu har de flesta han spelade med försvunnit. Det är i den åldern som många trappar ner och fokuserar på karriär och familj. Det har resulterat i att man satsat på lite yngre killar istället.

– Man får aldrig bli nostalgisk och man måste våga ta nästa steg, säger Mats.

Att Gottne verkligen hittat en vinnande väg behöver inte ens diskuteras. Det räcker med att titta tillbaka över de tio senaste åren för att konsatera att framgångarna är oundvikliga, trots att “de egna” inte alltid har sinnestillstånd att uppskatta den enorma resa som Gottne gjort och faktiskt gör i detta nu.

– När jag spelade så var vi i Division 6 och sen var jag med och spelade till Division 3. Jag minns mitt första år med Gottne i Division 6, då var ni nog det sämsta laget i Sverige i princip. Vi tog fyra poäng i Division 6. Att vi nu är på den här nivån ska ju egetligen inte vara möjligt, konstaterar han.

Mats och Jens är inte bara två ledargestalter i föreningen, utan så mycket mer. Mats är ordförande, sportchef, tränare, spelare i Division 4-laget, sponsoransvarig och klipper gräset på sommaren. Jens är kassör, kritar linjerna, klipper gärster han med och dessutom fastighetsansvarig, för att nämna några av de uppgifter som den här duon står för.

– Vi skulle behöva mer folk. Så är det bara, men vi kämpar på. Vi är väl inte unika på det sättet, det är väl många andra föreningar som behöver mer folk. Bara det här med sociala medier tar ju också sin tid, att uppdatera hemsida och Instagram. Men samtidigt är det ju otroligt kul. Jag är otroligt tacksam att få vara med på den här resan. Det trodde man ju inte, säger han.

Är ni verklighetens Åshöjdens BK?

– Ja, jo kanske, säger han och skrattar.

– Nu har vi varit på den här nivå så länge att folk glömmer bort hur små vi egentligen är. Så det blir lite som det var från början. När vi gick från Divison 5 till Division 4 då var det lite “äh men det här kommer de ju inte klara. Det här ju omöjligt, hur ska de klara det här ekonomiskt”. sen gick från fyran till trean och det var samma sak igen och samma sak från trean till tvåan. När man visar att man klarar det i några år så är det som att de tappar fotfästet och sen tänker de att om vi förlorar mot IFK Luleå hemma så blirreaktionen “det var inte bra, det var jävligt svagt resultat”. För några år sen fattade ni inte hur vi skulle kunna spela i Division 4 och nu är ni besviken för att vi förlorade hemma mot IFK Luleå, säger han.

Och tillägger.

– Men det är kul också, att folk enagerar sig i oss, säger han.

På lördag blir det premiär. Visserligen skulle det “bara” vara hemmapremiär men eftersom den egetliga premiären så snöpligt gick om intet så blir premiär i dubbelbemärkelse när Team Thorén kommer på besök. Matchtiden är satt till 13:00 och skådeplatsen är Skyttis IP så här års. Jag kommer garanterat vara där, hoppas du är det också.