Blogg: Med sex dagar kvar till premiären

Blogg: Med sex dagar kvar till premiären

Det är i skrivande stund sex dagar kvar till premiären av Division 3 Mellersta Norrland.

Anundsjö tar sig an Kramfors Alliansen på Skyttis, och jag kan räkna artiklarna om den lokala fotbollen på en hand. Det har under en längre tid (jag skulle runda av det till två år) irriterat mig till den milda grad att jag nu tänker ta tag i det på egen hand.

Jag i det här fallet heter Toni Lappalainen. Jag gjorde mitt första betalande skriv-gig Östgöta-Correspondenten 2008 och har sedan dess både varit anställd för att skriva om hockey och fotboll på ett 30-tal publikationer. Sedan några år bor jag i Kramfors och har hela tiden känt att det saknas en driv i rapporteringen kring den lokala idrotten. Det är här som den lokala tidningen har ett av sina viktigaste uppdrag, men det verkar som om det inte riktigt är fallet här. Om det inte stavas Modo eller skidskytte så är det inte av intresse.

Jag tycker det är en märklig inställning.

Jag har bott i många städer i Sverige och har alltid haft förmånen att läsa om fotboll och hockey i den lokala tidningen så gott som varje dag. det har kvittat om det varit Division 5 eller högsta serien, man har alltid hittat den senaste informationen i den lokala tidningen. Och om det inte varit i den lokala tidningen så har det funnits andra alternativ. Som i Nyköping, där startade två killar en egen tv-kanal bara för att snacka lokal sport.

Men finns det tillräckligt med intresse?

Jag har inte den blekaste jävla aning om det. Men det är inte grejen här riktigt. Nyheter ska man rapportera alldeles oavsett, det ingår liksom i den hederskodex som man antar när man blir journalist. Det verkar man ha glömt på lokalredaktionerna runt om i länet, om det inte handlar om Modo eller skidskytte, förstås. Sen ska man inte påstå att de fullständigt skiter i den lokala idrotten, i år kommer man exempelvis sända alla matcher via sin egen plattform, även om de verkar tämligen ointresserade av ämnet just nu.

Nu är klubbarna inga skyltexemplar heller. Senast Kramfors uppdaterade sin hemsida med någon matnyttig information var inför seriepremiären – 2023.

Så istället för att sitta och beklaga sig över att andra inte gör sitt jobb så får man göra något att saken själv. Det brukar ha en tendens att väcka smådjävulen i de flesta som känner sig träffade.

Så den här idén bygger på ett eget intresse av att berätta vad som händer kring Alliansens representationslag på herr – och damsidan. Konkret betyder det inför-artiklar inför varje omgång, intervjuer, efter-artiklar och förstås alla andra nyheter kring representationslagen. Kanske en podcast, rent av. vad vet jag. Det här projektet kommer styra sig själv. Det hade förstås varit önskvärt att skriva om alla lag i serierna, men jag har testat den varianten i ett annat sammanhang och det blev en kostsam historia.

Här kommer man också att kunna hitta statistik från serierna samt spelarstatistik och annat nörderi för den som är intresserad.

Har du någon idé eller något önskemål, skicka i väg ett mejl till toni@blaochvit.se så ska vi se om vi inte ska kunna förverkliga det också. Det går också bra (och är lite önskvärt) att ni följer sajten på Instagram, då är det @blaochvitfotboll som gäller.

På återhörande.