3 dagar till premiären

3 dagar till premiären

Det är tre dagar till premiären av Division 3 mellersta Norrland och vi djupdyker i förberedelserna inför det som väntar. 

Igår, måndag, var spelarna tillbaka i träning efter några dagars vila och en stor del av träningen dedikerades därför till att föreberreda kroppen för det som komma skall. Man gjorde också den så kallade “Engelska kvadraten# och avslutade med olika spelövningar uppdelat på tre lag. Ett förhållandevis bra tempo rakt igenom hela träningen, man ser också att den ny tränaren Dacian Dacin är noga med detaljer. Några spelare saknades under dagens träning, däribland hampus Sjödin och Johannes Thelin som återkommer senare i veckan.

är vi ändå är inne och snuddar på ämnet Dacian Dacin så ska vi försöka fördjupa oss lite i honom och vad han åstadkommit hittills, kanske framför allt vad han bidrar med till det här lagbygget. Som spelare var han försvarare och kommer ursprungligen från Rumänien där han också representerat klubbar som är jämförbara med Superettan och uppåt, däribland Cluj. Ni med bra minne minns förstås när Malmö FF spelade CL-kval mot just Cluj 2018.

Han kom till Sverige som spelare och hamnade uppe i Boden som då var en riktig idrottsstad med lag i många av de största sporternas högre ligor så som just fotboll, handboll och ishockey. Sedermera kom han att sadla om från spelare till tränare och hamnade också i dessa krokar efter ett tag. Han har tränat flertal klubbar i regionen men är kanske mest igenkänd för tiden i Älgarna en division högre upp.

Har man möjlighet att snacka fotboll med Dacian så märker man ganska snart att han är en oerhört skicklig tränare som tänker fotboll på ett sätt som är banbrytande. Många tränare vill prata om formeringar, och gillar man den skolan så kommer man inte ha förståelse för hur Dacian tänker fotboll. Det är verkligen betoning på att tänka fotboll. Han är minutiös med förberedelserna och han ser gärna saker i kortare perspektiv, medan vi tänker match för match eller vecka för vecka så ser han utvecklingen dag för dag.

Det finns vissa spelare i laget som man kan tänka sig har en bofast plats i startelvan, vi har alla våra egna favoriter, men känslan är att den tiden är förbi. Jag tror att det inte finns utrymme för den typen av självgodhet längre. Alla startar på noll och kommer dag för dag, vecka för vecka, match för match få slåss för sin existens i startelvan. Den typen av mentalitet gör en av två saker. Antingen så knäcker det dig, eller så gör det dig till mentalt starkare individ och i förlängningen till en bättre spelare. Så bygger man lag som vinner, det är min fasta övertygelse. Det kan man också se om man jämför vissa spelare förra säsongen med vad de utvecklats till under den här korta perioden som varit.

Att få in en tränare med en sådan rutin, ett annorlunda tänk och en vilja att utvecklas dag för dag är ett privilegium som inte många klubbar på den här nivån får uppleva. Min första tanke efter att jag för första gången hört hans idéer var att han är överkvalificerad för den här nivån. Det tycker jag fortfarande. Det är också det som ger Kramfors en unik möjlighet nu. Här har man potential att bygga en mentalitet i representationslaget som man sedan kan förpassa nedåt i ledet, och gör man det så har man betydligt större möjligheter att bygga en utvecklande miljö och ett elittänk, utan att för den delen skapa en elitverksamhet i de yngre leden. Disciplin, noggrannhet och glädje är tre begrepp som jag identifierar i Dacian Dacins ledarskap. Man kan också lägga till ödmjukhet bland dessa begrepp. Han verkar oerhört ödmjuk inför uppgiften att jobba med en grupp individer och verkar förstå svårigheten som det potentiellt skulle kunna innebära att bygga en grupp som inte bara vinner, utan trivs tillsammans i samma veva.

Tittar man på lagen i den här serien så är det självklart att Kubikenborg med sina elitvärvningar ser oerhört bra ut, men lyckas Dacian Dacin med det han vill göra i K-A så kan du räkna med att Kramfors kommer utmana om seriesegern.