2 dagar till premiären: Jesper Viklunds återkomst

2 dagar till premiären: Jesper Viklunds återkomst

Det är 2 dagar kvar till premiären på bortaplan mot Anundsjö och vi fortsätter ta tempen på Kramfors-Alliansen.

Jesper Viklund är en hemvändande Kramfors-kille som efter spel på högre nivå valt att återvända till moderklubben inför den stundande säsongen. Ett val som byggde mycket på att den sociala situationen och fotbollskarriären hamnade i en sorts synk. Till vardags studerar han på Beteendevetenskapliga programmet med inriktning på IT-miljöer. Vid en första inblick känns det som en krånglig vardag men han anser att det funkar.

– Jag tycker att det fungerar väldigt bra. Vi är några stycken som är i Umeå så jag tycker att fungerar bra hittills, säger han när vi får tag på honom per telefon i just Umeå.

Sedan 2018 har Jesper Viklund spelat för andra klubbar än just Kramfors-Alliansen trots att han hela tiden bott kvar i stan. Härnösands FF, Härnösands IF och slutligen Sandviks IK i slutet av förra säsongen har varit klubbadresserna. Inför den här säsongen valde han att vända hem.

– Kramfors har alltid varit sugna på att ta tillbaka mig. Nu när jag flyttade till Umeå så kom Fredde (Thelin) med ett väldigt intressant upplägg.  Sen tycker jag att det är väldigt kul att komma hem igen så det var mycket därför, säger han.

De två senaste säsongerna har han spelat i Division 2 med både Älgarna och Sandvik, en erfarenhet han tar med sig till Kramfors och som han hoppas ska kunna generera bra saker.

– Det är klart att man får en del nya erfarenheter. Man både möter – och spelar med bättre spelare, allt är mycjer mer avancerat så det är väl det man tar med sig i första hand. Allting går snabbare och alla spelare är skickligare. Jag har ju fått en del erfarenheter och det känns kul att komma hem och lära dem yngre, och vara en ledande spelare, säger han.

Hyllar tränaren

Precis som Viklund så är tränaren, Dacian Dacin, ny i klubben men Viklund har kamperat med honom tidigare och stämmer in i hyllningskören kring tränarens förmågor.

– Han är en väldigt seriös tränare, hans spelsystem och tankar pass mig väldigt bra. Det är också en anledning till att jag ville komma till Kramfors, säger han.

På träningarna den senaste veckan har det varit väldigt mycket fokus på passningsspel som ni har kunnat följa på vår Instagram. När det kommer till just spelet med fötterna så är Jesper Viklund och kollegan Jesper Nordlander skicklighet märkbar. Det är sällan stressat, ofta bra kontroll (speciellt för att vara försäsong) och det är också något som krävs menar Viklund.

– Det är något jobbat väldigt mycket på med Dacian i både Älgarna och Härnösand och det (spelet) är något som jag tycker är väldigt kul att vara med på. Alla stora lag spelar med målvakten involverad så det är kul att vi också spelar på det sättet, säger han och berättar att han och kollegan Nordlander känner varandra väl sedan tidigare.

Nu väntar en seriepremiär mot Anundsjö på fredag och det är förstås något han ser fram emot, men han vill inte prata om mål utan fokuserar med på prestationen.

– Jag ser fram emot seriepremiären och säsongen ska dra i gång på riktigt. jag vill göra bra matcher med så lite misstag som möjligt, vara så jämn som möjligt, säger han.

Om jag säger att ni är seriefavoriter tillsammans med Kubikenborg, vad säger du då?

– Vi ska försöka vinna så många matcher som möjligt och sen får vi se vad det bli av det, avslutar Viklund.